Domácí rozpočet je často v rozporu s tím, jak v kuchyni hospodaříme. S jídlem, energiemi i vlastním časem. Poradíme vám, jak se při pohledu na účty usmívat a měsíčně ušetřit desítky eur.
VÝBĚR SPOTŘEBIČŮ
- Kupujete nové? Pozornost při koupi zaměřte na energetickou třídu alespoň A, A+. Jejich cena bude o něco vyšší, ale dosažená úspora také. Říká se až o 45%.
- Spotřebu energie zjistíte podle výkonu ve wattech. Čím větší bude výkon, tím více energie spotřebič potřebuje. Ptejte se na takové, které v pohotovostním režimu utratí méně než jeden watt.
- Chladničku si také vybírejte podle toho, kolik vás je doma.
- Optimální teplota v chladničce je 5 °C, mrazničce stačí –18 °C.
- Kam s ní? V rámci bytu a domu jí najděte příjemně chladné místo. U radiátoru či sporáku bude požírat energii mnohem víc. Co plusový teplotní stupeň, to asi o 4% spotřebované elektřiny více.
Šetření v kuchyni
- Pozor na časté a dlouhé otevírání dveří či jejich nedostatečné zavření.
- I tak se vám něco nezdá? Udělejte si těsnící test. Zhasněte lampu a do chladničky položte zapálenou baterku. Pokud uvidíte světlo, chladnička má špatné těsnění.
- Pozor na led. Hospodyňky, dbejte také na pravidelné rozmrazování. Námraza totiž zvyšuje spotřebu.
NAKUPUJI, CO POTŘEBUJI
- Stanovte si rozpočet a s rodinou udělejte týdenní jídelníček. Teprve na základě něj nakupujte. Vyhnete se tak bezhlavému házení surovin do košíku i nepotřebným zásobám ve spíži.
- Sledujte akce a porovnávejte ceny. Ne každá akční cena z letáku je tou nejvýhodnější.
- Nahraďte drahé maso. Pokud si u řezníka koupíte maso vcelku, dostanete víc, než když si koupíte balené krájené maso v supermarketu.
- Zůstaly vám dvě porce nedělního oběda? Zamrazte je, pokud je jídlo vhodné k mrazení. Ani nevíte, jak vám přijdou vhod během týdne. Kousky masa lze také nakrájet a spotřebovat do rizota či těstovinového salátu.
Šetření v kuchyni
- Staré pečivo nevyhazujte. Nechte ho pořádně uschnout a vyrobte si z něj domácí strouhanku. Pár dní staré rohlíky klidně použijte do housky, obalte ve vajíčku nebo nakrájené na kostičky vhoďte do omelety.
- Maso nahraďte cenově dostupnější zeleninou. Na internetu jsou stovky receptů, které chutnají dětem i mužům.
VODOU TŘEBA ŠETŘIT
- Téměř 6 litrů denně – to je množství vody, které vám dokáže odtéct potrubím za předpokladu, že máte doma baterii, která kape.
- Mýt ovoce a zeleninu třeba. Šetříte-li peníze i přírodu, tak jedině vodou zachycenou v misce. Míte jí méně a stejnou vodu můžete použít ještě i na zalévání květin.
- Mytí nádobí je samostatná kapitola. Nové myčky disponují různými šetřícími a eko programy a spotřebují zhruba 20 litrů vody na jedno omytí. Pokud myjete ručně, na stejné množství nádobí minete dvojnásobek.
- Inteligentní myčka si sama reguluje množství vody, přesto je lepší používat ji až tehdy, když ji celou naplníte nádobím. S teplotou vody to nepřehánějte, 50 °C zcela stačí.
V kuchyni iv jiných místnostech v bytě používejte úsporné žárovky. Jistě, cena je vyšší, na spotřebě však ušetříte hned pětkrát a jejich životnost je oproti klasické žárovce trojnásobek tohoto čísla. Ani klasiku však nezatracujte. Pro krátkodobé svícení na toaletě, v chodbě či koupelně je stále využitelná.
VAŘENÍ a PEČENÍ
- Otevíráte během pečení troubu? Pokud ano, děláte chybu, která vede k úniku tepla. V zájmu šetření vyzkoušejte troubu vypnout 10 minut před koncem pečení. Dojíždějící teplo jídlo dokončí a vám ušetří peníze. Totéž platí, pokud vaříte na elektřině.
- Plyn či elektřina? Vaření na plynu je levnější. Indukční vaření sice v nízké spotřebě vede, ale prvotní investice je podstatně vyšší.
- Používáte plynový sporák? O hořáky tedy pečujte. Jejich znečištění a mastnota zvyšují spotřebu.